Интересни факти за Италианския език
Италия очарова с древнага си история и необятните природни и културни богатства, които правят наследницата на Римската империя притегателен център и предпочитана дестинация за хора от всички краища на света. Слънчевите плажове, прочутата италианска кухня, мелодичната музика, виното и начина на живот придават на италианците онзи магнетичен образ, който ни привлича. Какво обаче знаем за най-мелодичния език - италианския?
Италианският език произхожда от диалект на латинския, говорен в Римската империя. В италианския език днес се използват повече латински думи, в сравнение с останалите романски езици, а граматиката е сходна с тази в латинския. Съвременният италиански език е базиран на флорентинския диалект от произведението на Данте „Божествена комедия“, написано в началото на 14 век и станало популярно из целия полуостров. Всеки образован човек е трябвало да може да го чете, затова родният диалект на Данте става задължителен. Днес във Флоренция много се гордеят с това и твърдят че техният диалект е най-благозвучен и красив.
В италианската азбука има само 21 букви. Буквите j, k, w, x и y не се използват в съвременния италиански език.
Езикът на музиката е италиански. Музикантите от цял свят използват термини като adante, allegro, presto.
Официалният език е италиански, но в Италия са разпространени и френски и немски. Испанците и италианците са с доста сходни езици, а в Италия съществува област, наречена Аоста, където населението говори немски език.
Подобно на много други страни в Италия съществуват огромен брой диалекти. Тридесет от тях обаче са включени в списъка на застрашените от изчезване говорими форми, утвърден от ЮНЕСКО.
Италианският език е класифициран като индоевропейски език. Освен в Италия, италианският език се говори в 30 други държави, включително: Аржентина, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Хърватия, Египет, Еритрея, Франция, Германия, Израел, Либия, Лихтенщайн, Люксембург, Парагвай, Филипините, Пуерто Рико, Румъния, Сан Марино, Саудитска Арабия, Словения, Швейцария, Тунис, ОАЕ, Великобритания,Уругвай, САЩ, Ватикана.


Публикувано на 16 Nov 2020 от fohel