Любопитни факти за езиците
Знаете ли, че..?!
- Мандаринският китайски език се смята за шампион сред световните езици, като се говори от 845 000 000 души - почти три пъти повече от говорещите английски език.
- Над 70 процента от главните страници в интернет използват английски език, и онлайн потребителите говорят повече английски, отколкото друг език, за това английският се смята за общоприет световен език.
- Испанският диалект силбо има само четири съгласни и четири гласни. Той се чува на няколко километра разстояние, тъй като по звучене прилича на свистене на птици.
- През 18 век Бенджамин Франклин е преброил над 200 синонима на думата „пиян“.
- В повечето езици думата „мама“ започва с буквата „м“.
- Новородените започват да учат езика още от първия си ден на този свят.Децата, които са се родили в семейство на френскоговорящи, още на третия ден плачат с повишена интонация, характерна за френския език. Децата на немскоезичните родители плачат с понижаваща се интонация.
- Най-дългата азбука е кабоджанската. Състои се от 74 букви.
- Езикът „таки“, разпространен в някои части на Гвинея, се състои само от 340 думи. Ето това е да имаш беден речник. Този език е базиран върху английския и е креолски език, говорен от около 120 000 души в Суринам.
- Жителите на Папуа Нова Гвинея могат да разговарят помежду си на повече от 4 езика. Дори официалният им език не е един, ацели три: английски, пиджин и хири моту. Това се дължи на факта, че населението там е силно разнообразно и съществуват стотици местни етнически групи. В Папуа Нова Гвинея се говорят около 820 местни езика.
- Ако до този момент сте си мислели, че албанският или китайският е сложен, опитайте да произнесете следните думи на чешки език: krk (врат), prst (пръст), smrk (елхово дръвче), и smrt (смърт). Любопитното е, че както много думи в този език, те са съставени само от съгласни и това прави чешкия един от най-трудните за изучаване, европейски езици.
- Повече от една трета от общо 6800-те езици в света са заплашени от изчезване. Повече от двеста езици имат само по десет човека, които ги говорят.
- Един от най-трудните езици е този на баските, използван в северозападна Испания и югозападна Франция. Той не прилича на нито един от известните езици и има много усложнена структура на думите.
- Папата пише в Туитър на 9 езика.
-Неофициалният език есперанто се говори от 2 млн. души.neumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis

Публикувано на 01 Dec 2020 от fohel