Какво трябва да знаете преди да посетите Испания
Нещата не винаги започват навреме

Официалните неща ще започнат навреме, но ако сте организирали среща с група приятели или сте били поканени на парти, не се изненадвайте, ако сте първият там. Може да се наложи да изчакате събитията да започнат, така че уверете се, че сте опаковали търпението си в куфара заедно с бански костюм.

Повечето хора всъщност не спят по време на сиеста

Сиеста винаги е била част от испанската култура, за която завижда останалата част от света, но това не е точно това, което хората мислят. Да повечето магазини и фирми се затварят между 14 и 16 часа, но това не означава, че хората действително спят. Повечето от тях просто се прибират вкъщи, за да ядат обяд и да прекарват времето си със семейството си. Може да спите само ако сте малко дете или възрастен човек. Когато магазините се отворят отново, испанците се завръщат на работа до 20:00 или 21:00, така че повечето хора работят много по-дълго и тук.

Хората ядат много късно

Испанците в цялата страна се хранят много късно - обядът е около 14:00 часа, а вечерята се яде око-ло 9:00 или 10:00 вечерта. Ще трябва да коригирате времето си за хранене, когато посещавате, тъй като повечето ресторанти не се отварят или започват да сервират ястия най-малко до 20:00 часа или по-късно вечер. Не се притеснявайте, обаче, tapas обикновено е на разположение през целия ден, така че няма да гладувате.

Има толкова много фестивали в Испания, които вероятно ще посетите всеки ден от годината

Някои биха могли да кажат, че Испания е фестивалната столица на света. Шансовете са, че поне един фестивал ще съвпадне с Вашето пътуване някъде в Испания. Някои от най-добрите испански фестивали включват Las Fallas във Валенсия, La Mercè в Барселона и Ферия де Абрил в Севиля.

Много от испанската култура е повлияна от маврите

Маврите управлявали Испания за около 800 години, от около 711 до 1492 г., така че не е чудно, че голяма част от испанската култура се повлиява от тях. Все още можете да видите много мавритарна архитектура в Испания, особено в Андалусия, като двореца Алхамбра в Гранада и Реал Алказар в Се-виля. Маврите повлияли и на испанския език - думите като алмохада, асукар (захар) и алмендра (ба-дем) идват директно от арабски. Маврите също оставили своя отпечатък върху испанската кухня, като например нахутът и спаначеното ястие, което е популярно в Андалусия

Градският транспорт е отличен

Въпреки че много неща закъсняват в Испания, общественият транспорт не е такъв. Влаковете и автобусите почти винаги оставят навреме. В сравнение с други страни, като Великобритания, общест-веният транспорт е много достъпен и можете да пътувате на дълги разстояния, без да сте прекалено напрегнати в портфейла си. Бързият влак AVE - Испания означава, че можете да спрете навсякъде с голяма скорост. Отнема само един час и 40 минути, за да пътувате с влак с висока скорост между Ва-ленсия и Мадрид или на два и половина часа от Мадрид до Малага.

Paella и Sangria не са достъпни навсякъде

Paella е от района на Валенсия в Испания и докато го намерите широко в Андалусия и много от туристическите ресторанти в Барселона, това не е типично ястие, което се яде навсякъде. В Страната на баските и например в Галиция, по-скоро можете да намерите пинтакс, треска или октопод в меню-тата, а не паеля. Sangria е наистина само питие за туристите (съжалявам) - няма да видите много мест-ни жители, които го пият. Ако искате нещо по-типично, вместо това опитайте tinto de verano (лятно вино).

Фламенко всъщност не е традиционният танц на Испания


Фламенко не е традиционен танц на Испания, всъщност е традиционен танц на Андалусия. Докато има много места за гледане на фламенко на места като Гранада, Севиля и Кордоба, няма да намерите много от тях в Галиция, Кантабрия или Страната на баските. Макар че има места, на които туристите могат да го гледат в Барселона, това също не е част от каталунската култура.
Испанският език не е единственият официален език в Испания
Испанците говорят много различни езици и много ще оценят, ако стенаучили няколко думи от мес-тния език, преди да тръгнете. В Каталуния, се говори каталунски, вие ще го видите на всички знаци и повечето от менютата. Във Валенсия и Балеарските острови различни диалекти на каталоните също се считат за официални езици. В Страната на баските, в северна Испания, се говори баски, докато в Га-лиция ще чуете галиций, който споделя много прилики с португалския.

Август не е най-доброто време за посещение
Въпреки че август е на средата на лятната ваканция и повечето семейства правят почивката си по това време, август не е страхотен месец за посещение в Испания. Повечето испанци отиват на почивка през август до плажа или летните домове в провинцията, така че много от бизнесите, включително ресторантите и кафенетата, се затварят за месеца. Основните туристически атракции все още ще бъ-дат отворени, но за да видите по-местната страна на страната, изберете различен месец. Август, ако разбира се и най-горещият месец в Испания. Градове като Гранада, Севиля и Кордоба редовно дости-гат температури над 40 градуса по Целзий, затова не е хубаво време за разходки и разглеждане на за-бележителности.
Публикувано на 22 Feb 2021 от fohel